Clicky
pexels-kampus-8815826

Huis van je ouders kopen: waar moet je op letten?

Het is de droom van veel kinderen: het ouderlijke huis overnemen van ouders. Ondanks dat het lijkt op een gemakkelijke koop, zitten er toch wel degelijk een aantal haken en ogen aan. Voordat je beslist dat je het huis van je ouder wilt kopen, is het daarom belangrijk om je eerst in een aantal zaken te verdiepen. Wij zochten voor je uit waar je op moet letten als je het huis van je ouders wil kopen. 

pexels-kampus-8815826

Het huis van je ouders kopen kan een goede optie zijn

Het huis waar je in opgegroeid bent, heeft altijd een speciaal plekje in je hart. Er liggen ontelbaar veel herinneringen in de woning en het zorgt voor nostalgische sferen. Het huis kopen van je ouders kan voor een starter een uitgelezen kans zijn om aan een woning te komen. Je hoeft hierdoor niet te concurreren tegen andere woningkopers die fors overbieden. Daarnaast heb je geen hulp nodig van een aankoopmakelaar, voor het plannen van vele bezichtigingen. 

Mag je zomaar het huis van je ouders kopen?

In Nederland mag iedereen beslissen aan we ze hun woning verkopen, ook jouw ouders dus. Je ouders mogen daarom kiezen of ze hun huis verkopen via de welbekende weg of om de woning direct aan andere geïnteresseerde te verkopen, zoals de kinderen. 

Wanneer je ouders het huis verkopen via de makelaar, kunnen ze meer winst maken. Doordat geïnteresseerde tegen elkaar opbieden, kan de prijs flink opgedreven worden. Wanneer je ouders de woning aan de kinderen verkopen, dan is dit vaak voor een lagere marktwaarde.

Prijs bepalen voor ouderlijk huis

Als je geïnteresseerd bent om de woning van je ouders te kopen, dan is het bepalen van de prijs een belangrijk aspect. Wat is de taxatiewaarde van de woning en wat is een passende vraagprijs voor de woning? 

Je ouders zijn zelf verantwoordelijk voor het bepalen van de vraagprijs. Kun je dan het huis van je ouders kopen voor een symbolische euro? Nee, hierbij zitten toch wat meer addertjes onder het gras. In dit geval kun je namelijk al snel te maken krijgen met de fiscale regeltjes. Als je namelijk de woning van je ouder koopt, dan gaat dit over het algemeen via een bepaalde constructie. Deze constructie wordt vastgelegd bij de notaris. 

Toch wil dit niet zeggen dat je ouders niet zelf de waarde van hun woning mogen bepalen. Je ouders mogen de woning zelfs onder de woningwaarde verkopen aan je. Wanneer ze hiertoe besluiten, dan krijg je wel te maken met schenkbelasting. De Belastingdienst zal het verschil tussen de woningwaarde en het koopbedrag namelijk zien als een schenking. 

Daarnaast dien je ook op een ander aspect te letten. Wanneer de koopprijs lager is dan de taxatiewaarde van de woning, dan dien je ook overdrachtsbelasting te betalen over het getaxeerde bedrag van de woning. 

pexels-rdne-6148876

Huis kopen van ouders in bewoonde staat

Er is ook nog een mogelijkheid om de woning van je ouders te kopen, terwijl je ouders erin blijven wonen. In dit geval dienen je ouders het te huren van je. Het voordeel voor je ouders is dat de overwaarde vrijkomt, waardoor ze ruimer kunnen genieten tijdens hun pensioen. 

Wanneer je voor deze optie kiest, dan is het belangrijk dat er gekozen wordt voor een passend huurtarief. Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met de regels van de Belastingdienst. Laatstgenoemde rekent namelijk 6% aan WOZ-waarde voor een redelijk huurtarief op jaarbasis.  Ga je onder dit bedrag zitten? Dan dien je mogelijk erfbelasting te betalen over het bedrag dat je ouders ‘te weinig’ aan huur betaald hebben. 

De woning van je ouders kopen en dan verhuren hoeft daarom fiscaal zeker niet gunstig te zijn.  Jij en je ouders zullen namelijk beiden geen gebruik kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek over de hypotheek. De woning wordt namelijk gezien als een tweede woning, waardoor het niet aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Daarnaast zal de woning berekend worden in box 3, waardoor je vermogensbelasting dient te betalen. 

Beste optie voor het kopen van je ouders huis

Er zijn wel degelijk aantrekkelijke opties als je het huis van je ouders wil kopen. In dit geval praten we over juridische constructies. Voorbeelden hiervan zijn het blote eigendom van het huis overdragen of het huis te verkopen met behoud van huurrecht.

Bovendien mogen je ouders wel een schenking doen als je besluit het huis van ze te kopen. Onder bepaalde voorwaarden mogen ze een eenmalige schenking doen van € 31.813,-

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een huis, is het daarom aan te raden om eerst specialistisch advies in te winnen. Op deze manier weet je zeker dat je het maximale haalt uit de koop van de woning. 

Foto van Carlo
Carlo

Ik ben Carlo, een veelzijdige schrijver die graag duikt in uiteenlopende onderwerpen. Of het nu gaat om maatschappelijke kwesties, wetenschap, cultuur of lifestyle, ik hou ervan om mijn nieuwsgierigheid om te zetten in informatieve en prikkelende artikelen. Schrijven is voor mij een manier om de wereld om me heen beter te begrijpen en mijn inzichten te delen met anderen. Ik streef ernaar om complexe informatie helder en toegankelijk te maken, en mijn lezers te inspireren met nieuwe perspectieven. Met passie voor taal en oog voor detail werk ik aan verhalen die raken en tot nadenken stemmen.

Delen